Internet Librarian International 2010

Plötsligt känner jag mig en smula motiverad att blogga igen, för att fästa ”mina” texter och åsikter på ETT ställe. Here goes..

Jag börjar så här (lite stelt som blogginlägg kanske, men jag måste ju få värma upp!):

Konferensen Internet Librarian International ägde rum 14-15 oktober i London.Denna gång var vi tre som åkte från vår vrå av världen: Lousia Hatamian från   Länsbibliotek Gävleborg Uppsala, Niclas Forsgren från Sandvikens folkbibliotek och  myself.

Som alltid bjöd konferensen på ett välmatat program och där fanns deltagare från ett trettiotal länder, av vilka några fick tillfälle att presentera sina projekt och inspirerande sätt att använda nya verktyg för utveckling av bibliotekens tjänster.

Jag har valt att lyfta fram några av de föredrag jag blev särskilt inspirerad av .

Robert Rowland Smith, författare till boken ”Frukost med Sokrates” hade en intressant utläggning som landade i att vi som arbetar på bibliotek måste vara medvetna om vår egen agenda. Vår uppgift kan vara att visa våra besökare på det oväntade, inte ”bara” exakt det de frågar efter, utan t ex upplysa om att ”här finns ett annat område där folk tänker så här”. Kanske inte så nytt för oss, men alltid värt att påminna om. Vi bör ta ansvar för vad vi tror på, och ta med andra in i det, ja, det köper jag!

För att bli mer ”konkret” var Next Generation Information Discovery rubriken på ett annat föredrag, där vi bl a fick veta hur posterna i en bibliotekskatalog kan utvecklas med hjälp av WordPress – man släpper helt enkelt in studenter att ge synpunkter och förslag till vidareutformning av katalogposterna.

Pode-projektet i Norge var också en spännande presentation, som handlar om nya sätt att presentera träfflistor med hjälp av den sk semantiska webben och länkade data (linked data).

Discovery, Dissemination and Outreach innebar helt enkelt att Esben Fjord från Gladsaxe bibliotek berättade om väldigt konkreta försök att integrera elektroniska/digitala/virtuella resurser i det fysiska biblioteket. Han gav fyra exempel: digitala skärmar, som man vill inte bara ska ge besökarna information utan även ge dem möjlighet att medverka, teckningsmaskinen, med figurer från Palles gavebod, Musikstolen med spellistor/rekommendationer från bibliotekspersonalen, och slutligen ett Interaktivt golv där du interagerar med fötterna vid t ex en textutställning!

Under rubriken Digital Services, Meet Customer Satisfaction rapporterade David Mcmenemy och Steven Buchanan från University of Strathclyde om utvecklingen av digitala tjänster på de skotska bibliotekens webbplatser. Tjänsterna, visade det sig, kunde vara allt från väldigt enkla till mer sammansatta och interaktiva. De tjänster/möjligheter som biblioteken erbjöd varierade från 8 – 132! Då hör det till saken att mer än 10 kan förvirra oss, enligt forskarna…

De konstaterade också att det fanns en signifikant inkonsekvens beträffande terminologi. Är då folkbiblioteken ”content or access provider”? ”Access” det vanligaste när det gäller referenstjänster.

Tillgång till digitala bibliotek är väldigt viktig för social och ekonomisk rörlighet, framhöll de, vilket väl också känns igen i svensk biblioteksdiskussion, i alla fall på folkbibliotekssidan.

Bland de sista föreläsare jag hade möjlighet att lyssna på var Hazel Hall från Edinburgh Napier University, som talade under rubriken ”Getting Real about Social Media”. Bland de många intressanta saker hon lyfte fram plockar jag ut:

Sociala medier erbjuder ytterligare plattformar för traditionell informationsleverans

Det finns potential för ”sophisticated media work”

Hur vi föreställer oss våra relationer (mellan verktyg, informationsspecialister och användare) kommer att avgöra gränserna för våra tjänsteinnovationer – vilket väl känns uppfordrande om något!

Jag skickar med en länk som leder till alla presentationer från konferensen. Du  loggar in med uppgifterna ILI 2010.

www.internet-librarian.com/2010/presentations.php

Username: ILI2010

Password: ILI2010

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s