Förbjudna diskussionsämnen? Heliga kor?

indien_thanjavur_13

Igår deltog jag i en ny fortbildning initierad av Regionbibliotek Stockholm och Karolinska Institutets universitetsbibliotek under namnet ”Definitely maybe”. Syftet är att belysa reflekterande biblioteksarbete och dess möjligheter för våra verksamheter.

Speciellt inbjuden föreläsare denna gång var Anette Eliasson, nu chef för Regionbibliotek Halland, tidigare verksam vid BHS. Bland många intressanta linjer och ämnen hon drog upp, fastnade jag särskilt för ”förbjudna diskussionsämnen”-finns det saker och företeelser inom bibliotekssfären som inte får diskuteras och ifrågasättas? Normer, heliga kor osv osv?

Bland de exempel hon gav, återfanns just detta axiom som går ut på att ”människan blir god av läsning”, som jag ju tidigare reflekterat över i denna blogg. Det senaste uttalandet som ”gäller” i det ämnet , som jag uppfattat det, är ”det är i samtalet kring det lästa vi utvecklar vår empatiska förmåga”. Men det beror ju alldeles på vad vi läst!

Ta två sk Sverigedemokrater som exempelvis läser Mein kampf: vad kommer de fram till i sitt samtal kring det lästa? Jag tror mao att vi måste utveckla den där tesen ytterligare, och då landar i alla fall jag återigen i vad vi erbjuder på våra bibliotek. Förhoppningsvis lyckas vi  bättre än bokus, som förefaller ha varit (upp)rörande okunniga om vad de haft i sin utbudskatalog.

Det vore väldigt roligt om ni som läser denna blogg kunde komma med egna förslag på förbjudna ämnen att diskutera i bibliotekssfären. Vad har vi för heliga kor?

Annonser

8 responses to “Förbjudna diskussionsämnen? Heliga kor?

 1. Det finns mycket som känns heligt, t ex läsfrämjande för barn (i synnerhet). Alla barn måste läsa pappersböcker! Bokprat!

  I många kretsar är nog också webb 2.0 eller bibliotek 2.0 ett heligt begrepp.

 2. Mina bidrag:
  Bokuppsättning
  Bemannings-scheman
  De distributionsstödda böckerna
  ”Inre tjänst”
  Bibliotekpersonalens skrå-anda
  OPACerna – kostnad i förhållande till nyttjande
  Personalens informationekompetens
  Personalens deltagandekompetens

 3. ”Personalens deltagandekompetens” är ett nytt begrepp för mig. Spännande. Vad betyder det?

 4. *BTJ-listornas vara eller icke vara
  *Tidsödande inköpsmöten
  *Distributionsstödet

 5. Håller med om allt ovanstående!

  Deltagarkompetens handlar väl om att själv vara en av dem som ägnar sig åt samma aktiviteter som användarna gör. Att vara aktiv på samma ställen och alltså göra liknande erfarenheter.

 6. Peter Giger forskar om bibliotekspersonalens ”participation literacy”, se t ex http://itforpedagoger.skolverket.se/teman/sprak_medier/bibliotek_utan_bocker/

 7. Tack för alla svar på min fråga!
  jag testar att länka till era förslag via bloggposten, och ser vad vi kan komma igång med för diskussioner:-)

 8. Lotta Åstrand

  Tack (sent om sider) Anna-Stina och Peter för klargörandet! En kompetens för oss att vidareutveckla för att förstå användarnas behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s