The Solitary Vice : Against Reading

Läsande flicka av Mary Cassatt

Läsande flicka av Mary Cassatt

I dagens Svenska Dagblad skriver Jerry Määttä, fil dr i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, en mycket intressant understreckare om boken ”The Solitary Vice : Against reading” av den brittiska litteraturforskaren Mikita Brottman.

Brottman vill, skriver Määttä, jämföra läsningen med ett annat ensamt nöje, onanin. Inte bara för att chockera pryda läsare (hm?) utan förändra vår inställning till skönlitteraturen.

I likhet med självbefläckelsen, (är det någon som använder det ordet fortfarande?) fortsätter Mättää i sitt referat av boken, menar Brottman att läsningen är en privat och intim aktivitet som kretsar kring begär och njutning, men att den kanske främst handlar om en inre upptäcktsfärd som kan leda till fördjupad självkännedom.

Brottman ställer frågan om inte dagens upphöjning av det skönlitterära läsandet är en lika fördomsfull vidskepelse som den historiska synen på läsandet som något farligt. Är det inte så att alla kampanjer etc handlar om den bildade allmänhetens och kulturarbetarnas självförhärligande?

I slutet av understreckaren framgår att Brottman inte vill plädera för att vi skall sluta läsa skönlitteratur, men att hon vill nyansera debatten, och ”påpeka att läsningens betydelse oftast har överdrivits eller diskuterats utifrån fel perspektiv.”

Man får dock se upp med att läsningen inte går överstyr, så att man mister förmågan att umgås med varelser av kött och blod…

Tyvärr finns artikeln inte ute på nätet i skrivande stund, men jag blir i allla fall definitivt intresserad av att läsa boken:-)

Uppdatering: Nu finns artikeln att läsa på webben också.

Även Samtidigt hos Helena bloggar om detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s