Grace Murray Hopper 1906-1992

När jag började intressera mig för datorer och Internet på allvar, stötte jag på namnet Grace Murray Hopper lite då och då. Vad jag förstod var hon en remarkabel kvinna, amiral i amerikanska flottan och datorpionjär/matematiker som bland otroligt mycket annat  uppfann programspråket Cobol och redan på 1940-talet var med och utvecklade en av de första datorerna, Mark I på Harvard.  Kuriosa: Hon populariserade också uttrycket ”computer bug” i samband med att hon stötte på en sådan störande insekt under arbete med en Mark II-dator på Harvard.

Bildbevis finns 🙂

Årligen hålls konferensen Grace Hopper Celebration of Women in Computing,: ”The Grace Hopper Celebration of Women in Computing is a series of conferences designed to bring the research and career interests of women in computing to the forefront.” Naturligtvis har den en community!

Det delas också ut ett årligt pris, Grace Hopper Award

Är du det minsta intresserad, så gå in och botanisera.

Vill du veta mer om Grace, gå då in här, eller här eller här.

Grace Murray Hopper begravdes på Arlingtonkyrkogården ”with full military honors”. När hörde vi senast om någon motsvarande pionjär i Sverige under modern tid? Finns de? Vet någon?

Historien om Sonja Kovalevskaja stämmer till eftertanke…

Lämna en kommentar