Le Clézio hjärta Stig Dagerman

Nu är det ju inte längre precis rykande färskt vem som fått 2008 års Nobelpris i litteratur:)Det jag särskilt fäst mig vid i det som hörts och skrivits om Le Clézio är två saker:

Han bär alltid(?) lädersandaler – hur tydligare kan man vara nomad, det skulle vara att gå barfota då ?
Hans fascination under läsningen av Stig Dagermans ”Ormen”.


Tobias Brandel
formulerar det så här i SvD den 9 oktober:

Le Clézio upptäckte Dagerman redan som ung. I en artikel med rubriken Hej Stig Dagerman! i tidningen BLM skrev han 1969 själv om sina upplevelser när han sträckläste Dagermans Ormen, eller Le Serpent på franska, en natt: ”Jag hade varit där, närvarande, hela tiden, och jag hade sett dessa fruktansvärda saker hända”.

Är inte det en fantastisk beskrivning av vart skönlitteraturen kan föra dig?  Artikeln som åberopas heter alltså ”Hej Stig Dagerman” och publicerades i BLM 1969. Om jag förstod ordföranden i Stig Dagermansällskapet, Bengt Söderhäll, rätt, har man i sällskapet tagit fram ett nytryck av sagda artikel. Le Clézio kommer nämligen att befinna sig i Sverige, närmare bestämt i Älvkarleby den 25 oktober för att ta emot årets Stig Dagermanpris. Det är nu andra gången som Dagermansällskapet belönar samma författare som Svenska Akademien…förra gången gällde det Elfriede Jelinek. Nämnas bör att Dagermansällskapet alltid tillkännager sin pristagare långt före Svenska Akademien:)

Stig Dagermansällskapet hittar du här.

Se Horace Engdahl + lite Le Clézio här nedan:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s