School Librarians Are Heroes

Hittade en postning med ovanstående titel på bloggen A Wandering Eye. Man blir så matt vid läsningen av innehållet-hur länge skall detta eländiga sakernas tillstånd få fortsätta? Är det inte stor skandal att skolbibliotek/bibliotekarier kan vara så fruktansvärt underprioriterade? Jag hade en naiv , föråldrad(?) bild av USA, som ett föredöme i skolbiblioteksfrågan eller i alla fall som ett land som satsade på sina skolbibliotek.

På närmare håll kan jag berätta att situationen i min hemkommun Sandviken är under all kritik, Kunskapsnämnden är tyvärr ärligt talat helt under isen beträffande kunskap om bibliotek i allmänhet och skolbibliotek i synnerhet. Nu har man i alla fall insett att man har ett ansvar, men inte mycket mer. I hela kommunen har vi i dagsläget (jag skäms) tre fackutbildade skolbibliotekarier anställda (en på en gymnasieskola, en på en grundskola, en på ett integrerat skolbibliotek på ytterligare en grundskola) och nu är en av dessa tre på väg att försvinna.

Nåväl, vad jag egentligen också ville tipsa om var Library 2.0 Leadership Institute
en 5 veckor lång kurs i ”2.0” som kvinnan bakom A wandering Eye, Michelle Boule , skapat för en grupp skolbibliotekarier. Kursen har en wiki och till yttermera visso hittar du en mängd intressanta littarturtips om du går in på de olika delmomenten, t ex här!

Annonser

2 responses to “School Librarians Are Heroes

  1. Man kan ju bara instämma i att såhär är läget och har varit länge. Deprimerande. Efter många år i skolbiblioteksbranschen börjar man ge upp hoppet om att det kommer att förändras. Men slutar man kämpa för skolbiblioteken kommer läget garanterat inte att förbättras, så det är bara att fortsätta. :-/

  2. Ja, att ge upp är inget alternativ:-)! Problemet verkar vara att skolbiblioteksfrågan hamnar ”mellan stolarna” , i alla fall i Sverige. De saknar en stark, drivande huvudman!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s