Åbo stadsbibliotek

00004e3m1153291.jpg

Har just kommit hem efter en tre dagar lång vistelse i Finland. Jag fick i egenskap av blivande projektledare för Bibliotek 24 möjlighet att följa med på VLIV:s (Vuxnas Lärande i Västerbotten) studieresa till sagda land. Överst på agendan stod Åbo stadsbibliotek, vars innertrappa (!) var avfotograferad i förra numret av BBL (08:2007). Efter att ha träffat omvärldsbevakaren Ivars Jegers på centralen i Gävle, var mina förväntningar på topp – han talade sig nämligen varm för sagda bibliotek. Till saken hör nämligen att det är både tal om nytillbyggnad ( färdigställd) och rust av den gamla byggnaden(på gång). Så här i ett enkelt blogginlägg går det ju inte att få ner mer än en hastig skiss, men nog fanns det mycket att bli förtjust i vad gäller nytillbyggnaden: specialbeställda vackra bokhyllor i ek (men böcker för lågt ner!), en genomtänkt och harmonisk inredning överlag, och inte minstbeträffande organisationen överlag ett arbetssätt med personal som arbetar i team efter övergripande temaområden:

Fackavdelningen

Fackavdelningen breder ut sig på andra våningen i huvudbibliotekets nybyggnad, samt på bron ovanför. De tre ämnesområdena är:

  • samhälle
  • folk och kulturer
  • natur och hobbyer

Konstavdelningen

Konstavdelningens ämnesområden verkar i tillfälliga utrymmen på Eriksgatan 4 i Julinska hörnet ( skall sedan flytta in i den gamla del som nu är under renovering). Avdelningens ämnesområden är:

  • musik
  • konst
  • litteratur

Ffg nämndes också informationssökning för daghemsbarn:-) Funderar någon överhuvud taget på att åka till Finland, missa inte denna pärla!

För den som snabbt vill läsa på-broschyr här.

På sidan för frågetecken får man nog notera de övervakningskameror som var legio, inte bara i Åbo. Känns ännu lite främmande för oss?

aula.jpg

Hastigt vill jag också nämna det spelrum ( med tillhörande värd) som stod till förfogande för ungdomarna på Alberga distriktsbibliotek i köpcentret Sello, det kändes som helt rätt grepp och mycket aktuellt för oss även i Sverige. Lite genusperspektiv på det:-) Vid vårt besök var det fullt av tonårspojkar, medan däremot övningsrum för piano mm var upptagna av flickor. En tillfällighet? I think not.På en utbildningsdag i Goddgames regi häromsistens, lärde vi oss att majoriteten av TV- och datorspelen utvecklas av män, 25 % av kvinnor. Klart det får konsekvenser. Supermarit – var är du?

Annonser

One response to “Åbo stadsbibliotek

  1. Åbo blir sommarens utflyksmål för mig! (Om inte tidigare.) Det verkar spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s